22 mei 2023 “Zoommeeting Een gezonde start”

Het was een terugblik op de trainingsdag van juni 2022. In een kleine groep hebben wij de highlights op het gebied van gezonde kinderopvang (gastouderopvang) met betrekking tot voeding, gezonde ontwikkeling en de samenwerking met ouder opgehaald. Leuk om erachter te komen dat heel veel dingen goed gaan, en dat deze Grote Zus nanny’s al heel bewust met deze rol binnen gezonde kinderopvang omgaan. Verder hebben wij handige media tools met elkaar gedeeld.

21 april 2023 Pedagogische Inspiratiedag

Doormiddel van korte presentaties, praktische tools en het delen van ervaringen kijken wij terug op een boeiende dag. De drie onderwerpen die aan bod zijn gekomen;

“Mindset en groeitaal”

“Loose parts/schattenmanden”

“Aware parenting – heftige buien bij kinderen, op basis van het werk van Aletha Solter”

Tijdens de inspiratiedag hebben de nanny’s/gastouders zicht gekregen waarom mindset belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Met de ontvangen tools kunnen zij de positieve mindset en veerkracht bij kinderen versterken. Bij sessie twee kwamen de voordelen van het aanbieden van loose parts materialen aanbod. Met het aanbieden van loose parts materialen stimuleer je het denkproces van kinderen. Er is geen goed en er is geen fout. Als derde onderdeel maakten wij kennis met een nieuwe visie op huilen en boosheid, met als doel meer begrip te krijgen voor emoties bij kinderen. Het is direct te gebruiken binnen je werk waar je te maken krijgt met soms heftige emoties van kinderen. Wat doet het met jou als professional en hoe begeleid je het kind verder?

Ieder kind verdient een gezonde start

18 juni 2022

Scholing Een Gezonde Start op locatie De tuin van de Smid –> aangeboden voor de nanny’s/gastouders van Grote Zus

Waarom de scholing?
Het maatschappelijk belang om kinderen vanaf heel jonge leeftijd zo gezond mogelijk te laten opgroeien is groot. Lekker bewegen, gezond eten, voldoende slapen, een pedagogisch klimaat waar warmte en geborgenheid worden geboden en waar tegelijkertijd uitdaging is en duidelijke grenzen worden gesteld: dat biedt kinderen een gezonde start. En daarmee een fundament voor gezondheid later in hun leven.

Het was een warme en interessante dag met waardevolle inbreng van de nanny’s/gastouders! Iedere nanny heeft een formulier ‘wat neem ik mee naar mijn opvang’ meegenomen om mee aan de slag te kunnen gaan.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is een_gezonde_start_bij_Beste_Kinderopvang_Blerick_Venlo-94823904.png

Onderzoek

Onderzoek naar effecten van kinderopvang en gastouderopvang op de ontwikkeling van kinderen 

Er worden veel onderzoeken gedaan naar de pedagogische kwaliteit van professionals in de kinderopvang. Dankzij een subsidie van ZonMw zijn nu ook de effecten van het kinderdagverblijf en de gastouderopvang op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen onderzocht.

De Universiteit van Amsterdam heeft in de afgelopen jaren een onderzoek uitgevoerd naar de pedagogische kwaliteit van zowel kinderdagverblijven als gastouderopvang en de effecten op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen in de gastouderopvang en de dagopvang. Het grootschalige onderzoek werd uitgevoerd onder 228 kinderen (154 kinderdagverblijven, 74 gastouders). Op dit moment worden de resultaten verwerkt tot een 4-tal wetenschappelijke artikelen, die in de zomer van 2022 worden afgerond.

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek:

  1. Het welbevinden van kinderen in de dagopvang en gastouderopvang is gemiddeld goed. Op een schaal van 1 (= laagste score) tot en met 7 (= hoogste score) was het welbevinden 4,29 voor kinderen in het kinderdagverblijf, 4,57 voor gastouders. De ouders en de pedagogisch medewerkers/gastouders evalueren het welbevinden van de kinderen als (zeer) positief.
  2. De pedagogische kwaliteit van zowel de deelnemende kinderdagverblijven als gastouderopvang is over het algemeen goed. De emotionele ondersteuning van de kinderen door de medewerkers was goed, zowel voor het kinderdagverblijf als de gastouders; de kwaliteit was nog iets hoger bij de gastouders.
  3. De ruimtes en de inrichting van de leefomgeving zijn bij kinderdagverblijven iets beter op het kind afgestemd dan bij de gastouders.
  4. De studie heeft aanwijzingen opgeleverd dat sensitieve kinderen zich (iets) beter ontwikkelen in de gastouderopvang dan in de kinderopvang. Echter, voor de meerderheid van de kinderen is er geen duidelijk verschil in hun sociaal-emotionele ontwikkeling als we kijken naar welbevinden, internaliserend probleemgedrag en executieve functies.
  5. Studies uit binnen- en buitenland laten zien dat pedagogische proceskwaliteit van de kinderopvang een voorspeller is van een gunstige sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen in de vroegschoolse leeftijd tot en met de adolescentie.

Zie voor meer informatie de website van ZonMW.

Inspiratiedag 2020

Inspiratie dag voor de Grote Zus nanny’s met de volgende thema’s: 
Jongens gedrag (h)erkend en begeleiding van (hoog) begaafde kinderen

In navolging op een geslaagde inspiratie dag van april 2019 organiseerden Grote Zus een tweede inspiratie dag. De eerste workshop “jongensgedrag (h)erkend” werd gegeven door Kirsten Zitman. Zij heeft ons meer inzicht gegeven in de verschillen tussen (de ontwikkeling van) het brein van jongens en meisjes. Door deze kennis kunnen wij als opvoeder onze houding en activiteiten beter afstemmen op jongens.

De tweede workshop werd gegeven door Annette Damman. Annette is kennis-en ervaringsspecialist op het gebied van hoogbegaafdheid en oprichter van coachingspraktijk “Licht op talent”. Zij heeft ons eerst meegenomen in een stuk achtergrondinformatie over hoogbegaafdheid. Welke signalen zou je als opvoeder bijvoorbeeld kunnen herkennen bij jonge kinderen? Om ons vervolgens tips en tools te geven hoe je als opvoeder deze kinderen kunt begeleiden. 

Als afsluiting hebben wij mogen genieten van een goed verzorgde lunch waarbij wij hebben nagepraat over de workshops gegeven door deze twee bevlogen professionals!

Familie-nannydag in natuurgebied Meijendel

Een dino met een gebroken poot, een varken met een hoofdwond en een rups met buikpijn. Afgelopen zaterdag 19 mei was de derde editie van de familie-nannydag. Met picknickmanden-en kleedjes zijn wij met kinderen, ouders en nanny’s neergestreken in natuurgebied Meijendel, Wassenaar. Onder begeleiding van de toverdokter hebben de kinderen gezocht naar geneeskrachtige planten voor een toverdrankje voor hun zieke knuffel. Na een leuke, leerzame en gezellige middag vertrokken de ouders en kinderen met hun gezonde knuffel en een frisse neus weer huiswaarts. De nanny’s hebben de dag afgesloten met een mooie boottocht door de verlichte grachten van Leiden Schemerstad.

 

Hoe begeleid je kinderen in de drukke december maand?

Kinderen worden overspoeld door alle drukte in de decembermaand. Van het Sinterklaasfeest, schakelen we gelijk over naar Kerst. Dit geeft heel veel prikkels en kan ervoor zorgen dat kinderen overprikkeld raken. Ze slapen slecht, zijn druk, zijn sneller boos of verdrietig.

Hoe begeleid je je kind in deze drukke decembermaand?

  1. Zorg regelmatig voor rust.

Zorg dat je kind thuis tot rust kan komen. Even wat minder tv kijken of op de tablet, maar juist gezellig samen een spelletje doen of een boekje lezen. Als je kind behoefte heeft om iets voor zichzelf te doen, is dat ook prima. Lekker knutselen of met speelgoed spelen. Plan voor jezelf ook die rust momenten in. Als jij relaxt bent, heeft dat ook een positieve uitwerking op je kind.

  1. Ga naar buiten.

We zijn geneigd om met slechter weer vooral binnen te blijven. Dat is prima, maar met deze drukke maand is het juist goed naar buiten te gaan. Je kind kan hier zijn/haar energie kwijt. Naar de speeltuin, voetballen of lekker het bos in, doen wonderen.

Voor ideeën https://kiind.nl/winterspelletjes/

  1. Praat met je kind.

Praat met je kind over hoe zijn/haar dag was.  Dit zorgt ervoor dat je kind zich kan uiten en dat je weet wat er in het koppie van je kind omgaat. Vooral de verhalen en filmpjes over Sinterklaas kunnen een eigen leven gaan leiden bij je kind. Door hier naar te vragen, kun je inspelen op zijn/haar gedachtegang. Om erachter te komen wat er leeft bij je kind, kun je een bijvoorbeeld een sinterklaasboekje lezen en samen naar het sinterklaasjournaal kijken. Je kunt bespreken wat je kind ziet en hoe hij/zij dit ervaart.

  1. Bereid je kind voor.

In de decembermaand loopt het vaak anders dan normaal. Je kind kan hierdoor van slag raken. Bereid je kind voor op deze veranderingen. Met oudere kinderen kun je dit bespreken. Met jongere kinderen kun je met plaatjes, de zogenaamde pictogrammen, werken. Maak dagelijks of wekelijks een schema waarop je kind kan zien/lezen wat de bedoeling is. Deze duidelijkheid zal meer rust geven.

  1. Massage

Als kinderen onrustig blijven, kan een massage een uitkomst bieden. Dit kan heel simpel door over de voeten te masseren of over de rug te wrijven. Ook simpele kind-yoga oefeningen kunnen hier een bijdrage in zijn. Je vindt leuke filmpjes op youtube. Voor het naar bed gaan douchen of in bad werkt ook heel ontspannend.

 

 

Kind en media

Kind en media, hoe ga je hier als verzorger/ouder mee om? Hoe begeleid je (jonge) kinderen in het gebruik van de verschillende media? Ter voorbereiding van de in oktober geplande nannybijeenkomst “kind en media”, hebben wij afgelopen zaterdag een interessante training gevolgd via Sardes (onderzoeks-en adviesbureau in de educatieve sector). 

Kennis delen en elkaar inspireren!

Kennis met elkaar delen en elkaar inspireren!  Afgelopen donderdag stond de nannybijeenkomst van Grote Zus in het teken van gevoelige kinderen. Binnen ons team is er veel kennis over dit onderwerp. Met dank aan Arma Schouten en Alice Daalhof!. Zij hebben onze nanny’s op een interactieve manier informatie, handvatten en tips voor activiteiten geboden.