Inspiratiedag 2020

Inspiratie dag voor de Grote Zus nanny’s met de volgende thema’s: 
Jongens gedrag (h)erkend en begeleiding van (hoog) begaafde kinderen

In navolging op een geslaagde inspiratie dag van april 2019 organiseerden Grote Zus een tweede inspiratie dag. De eerste workshop “jongensgedrag (h)erkend” werd gegeven door Kirsten Zitman. Zij heeft ons meer inzicht gegeven in de verschillen tussen (de ontwikkeling van) het brein van jongens en meisjes. Door deze kennis kunnen wij als opvoeder onze houding en activiteiten beter afstemmen op jongens.

De tweede workshop werd gegeven door Annette Damman. Annette is kennis-en ervaringsspecialist op het gebied van hoogbegaafdheid en oprichter van coachingspraktijk “Licht op talent”. Zij heeft ons eerst meegenomen in een stuk achtergrondinformatie over hoogbegaafdheid. Welke signalen zou je als opvoeder bijvoorbeeld kunnen herkennen bij jonge kinderen? Om ons vervolgens tips en tools te geven hoe je als opvoeder deze kinderen kunt begeleiden. 

Als afsluiting hebben wij mogen genieten van een goed verzorgde lunch waarbij wij hebben nagepraat over de workshops gegeven door deze twee bevlogen professionals!

Familie-nannydag in natuurgebied Meijendel

Een dino met een gebroken poot, een varken met een hoofdwond en een rups met buikpijn. Afgelopen zaterdag 19 mei was de derde editie van de familie-nannydag. Met picknickmanden-en kleedjes zijn wij met kinderen, ouders en nanny’s neergestreken in natuurgebied Meijendel, Wassenaar. Onder begeleiding van de toverdokter hebben de kinderen gezocht naar geneeskrachtige planten voor een toverdrankje voor hun zieke knuffel. Na een leuke, leerzame en gezellige middag vertrokken de ouders en kinderen met hun gezonde knuffel en een frisse neus weer huiswaarts. De nanny’s hebben de dag afgesloten met een mooie boottocht door de verlichte grachten van Leiden Schemerstad.

 

Hoe begeleid je kinderen in de drukke december maand?

Kinderen worden overspoeld door alle drukte in de decembermaand. Van het Sinterklaasfeest, schakelen we gelijk over naar Kerst. Dit geeft heel veel prikkels en kan ervoor zorgen dat kinderen overprikkeld raken. Ze slapen slecht, zijn druk, zijn sneller boos of verdrietig.

Hoe begeleid je je kind in deze drukke decembermaand?

  1. Zorg regelmatig voor rust.

Zorg dat je kind thuis tot rust kan komen. Even wat minder tv kijken of op de tablet, maar juist gezellig samen een spelletje doen of een boekje lezen. Als je kind behoefte heeft om iets voor zichzelf te doen, is dat ook prima. Lekker knutselen of met speelgoed spelen. Plan voor jezelf ook die rust momenten in. Als jij relaxt bent, heeft dat ook een positieve uitwerking op je kind.

  1. Ga naar buiten.

We zijn geneigd om met slechter weer vooral binnen te blijven. Dat is prima, maar met deze drukke maand is het juist goed naar buiten te gaan. Je kind kan hier zijn/haar energie kwijt. Naar de speeltuin, voetballen of lekker het bos in, doen wonderen.

Voor ideeën https://kiind.nl/winterspelletjes/

  1. Praat met je kind.

Praat met je kind over hoe zijn/haar dag was.  Dit zorgt ervoor dat je kind zich kan uiten en dat je weet wat er in het koppie van je kind omgaat. Vooral de verhalen en filmpjes over Sinterklaas kunnen een eigen leven gaan leiden bij je kind. Door hier naar te vragen, kun je inspelen op zijn/haar gedachtegang. Om erachter te komen wat er leeft bij je kind, kun je een bijvoorbeeld een sinterklaasboekje lezen en samen naar het sinterklaasjournaal kijken. Je kunt bespreken wat je kind ziet en hoe hij/zij dit ervaart.

  1. Bereid je kind voor.

In de decembermaand loopt het vaak anders dan normaal. Je kind kan hierdoor van slag raken. Bereid je kind voor op deze veranderingen. Met oudere kinderen kun je dit bespreken. Met jongere kinderen kun je met plaatjes, de zogenaamde pictogrammen, werken. Maak dagelijks of wekelijks een schema waarop je kind kan zien/lezen wat de bedoeling is. Deze duidelijkheid zal meer rust geven.

  1. Massage

Als kinderen onrustig blijven, kan een massage een uitkomst bieden. Dit kan heel simpel door over de voeten te masseren of over de rug te wrijven. Ook simpele kind-yoga oefeningen kunnen hier een bijdrage in zijn. Je vindt leuke filmpjes op youtube. Voor het naar bed gaan douchen of in bad werkt ook heel ontspannend.

 

 

Kind en media

Kind en media, hoe ga je hier als verzorger/ouder mee om? Hoe begeleid je (jonge) kinderen in het gebruik van de verschillende media? Ter voorbereiding van de in oktober geplande nannybijeenkomst “kind en media”, hebben wij afgelopen zaterdag een interessante training gevolgd via Sardes (onderzoeks-en adviesbureau in de educatieve sector). 

Kennis delen en elkaar inspireren!

Kennis met elkaar delen en elkaar inspireren!  Afgelopen donderdag stond de nannybijeenkomst van Grote Zus in het teken van gevoelige kinderen. Binnen ons team is er veel kennis over dit onderwerp. Met dank aan Arma Schouten en Alice Daalhof!. Zij hebben onze nanny’s op een interactieve manier informatie, handvatten en tips voor activiteiten geboden.

Thema-bijeenkomst Effectief communiceren met kinderen

Beschrijven wat je waarneemt bij kinderen i.p.v. te veroordelen. Praten met kinderen en luisteren naar kinderen. Nanny’s en ouders hebben afgelopen donderdag een interessante bijeenkomst bijgewoond over “effectief communiceren met kinderen” van How2Talk2Kids.

‘Een kind is net nat cement. Alles wat we tegen hem zeggen laat een stempel achter. Wij hebben de verantwoordelijkheid als opvoeders dat – voordat het cement hard wordt –  de juiste stempels zijn geplaatst, zodat je kind kan worden wie hij bestemd is te zijn.’

How2talk2kids heeft een methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat je de juiste stempels plaatst in het natte cement van je kind. Je leert beter omgaan met negatieve gevoelens (woede, frustratie) van je kind.Je stelt grenzen en er is discipline, terwijl de relatie met je kind goed blijft en zich zelfs verdiept. Je kind neemt verantwoordelijkheid voor zijn gedrag en bedenkt zelf oplossingen.

Begeleiden van kinderen in hun ontwikkeling

De nanny’s van Grote Zus hebben met elkaar een inspiratiesessie gehad over het aanbieden van (ontwikkelings)materialen. Hoe begeleid je kinderen in hun ontwikkeling? Wat bied je aan en  welke rol speel je zelf als opvoeder? Hoe leg je de ontwikkeling vast? Antwoorden op deze vragen zijn voorbijgekomen. Tevens hebben de nanny’s elkaar, vanuit hun eigen ervaringen binnen de gezinnen, op een mooie manier kunnen inspireren!

telrek

Themabijeenkomst hooggevoelige en temperamentvolle kinderen

Er worden steeds meer hooggevoelige kinderen geboren. Belangrijk dus dat kennis en ervaringen met elkaar gedeeld worden! Dinsdag 13 september zijn de nanny’s van Grote Zus bijeen gekomen en hebben tips en handvaten gekregen over dit onderwerp om in hun dagelijks werk met kinderen te kunnen gebruiken.

grote-zus-49-van-52

Workshop Insights Persoonlijke Effectiviteit

Het Grote Zus team heeft een workshop Insights Persoonlijke Effectiviteit van Jacqueline Van Overbeeke van Sterk Teamontwikkeling gevolgd. Een mooie manier om inzicht te krijgen in je eigen kracht en om samenwerking tussen de nanny’s en hun gezinnen te optimaliseren.

maxresdefault