Hoe begeleid je kinderen in de drukke december maand?

Kinderen worden overspoeld door alle drukte in de decembermaand. Van het Sinterklaasfeest, schakelen we gelijk over naar Kerst. Dit geeft heel veel prikkels en kan ervoor zorgen dat kinderen overprikkeld raken. Ze slapen slecht, zijn druk, zijn sneller boos of verdrietig.

Hoe begeleid je je kind in deze drukke decembermaand?

  1. Zorg regelmatig voor rust.

Zorg dat je kind thuis tot rust kan komen. Even wat minder tv kijken of op de tablet, maar juist gezellig samen een spelletje doen of een boekje lezen. Als je kind behoefte heeft om iets voor zichzelf te doen, is dat ook prima. Lekker knutselen of met speelgoed spelen. Plan voor jezelf ook die rust momenten in. Als jij relaxt bent, heeft dat ook een positieve uitwerking op je kind.

  1. Ga naar buiten.

We zijn geneigd om met slechter weer vooral binnen te blijven. Dat is prima, maar met deze drukke maand is het juist goed naar buiten te gaan. Je kind kan hier zijn/haar energie kwijt. Naar de speeltuin, voetballen of lekker het bos in, doen wonderen.

Voor ideeën https://kiind.nl/winterspelletjes/

  1. Praat met je kind.

Praat met je kind over hoe zijn/haar dag was.  Dit zorgt ervoor dat je kind zich kan uiten en dat je weet wat er in het koppie van je kind omgaat. Vooral de verhalen en filmpjes over Sinterklaas kunnen een eigen leven gaan leiden bij je kind. Door hier naar te vragen, kun je inspelen op zijn/haar gedachtegang. Om erachter te komen wat er leeft bij je kind, kun je een bijvoorbeeld een sinterklaasboekje lezen en samen naar het sinterklaasjournaal kijken. Je kunt bespreken wat je kind ziet en hoe hij/zij dit ervaart.

  1. Bereid je kind voor.

In de decembermaand loopt het vaak anders dan normaal. Je kind kan hierdoor van slag raken. Bereid je kind voor op deze veranderingen. Met oudere kinderen kun je dit bespreken. Met jongere kinderen kun je met plaatjes, de zogenaamde pictogrammen, werken. Maak dagelijks of wekelijks een schema waarop je kind kan zien/lezen wat de bedoeling is. Deze duidelijkheid zal meer rust geven.

  1. Massage

Als kinderen onrustig blijven, kan een massage een uitkomst bieden. Dit kan heel simpel door over de voeten te masseren of over de rug te wrijven. Ook simpele kind-yoga oefeningen kunnen hier een bijdrage in zijn. Je vindt leuke filmpjes op youtube. Voor het naar bed gaan douchen of in bad werkt ook heel ontspannend.